Alles over de Opiumwet

7 januari 2023
|
319
Opiumwet

De Opiumwet, geldend sinds 01-01-2023, is een wet waarin de meeste illegale drugs in beschreven zijn. De reden dat hier het woord ‘illegale’ aan is toegevoegd is dat farmaceutische middelen ook officieel als ‘drug’ geclassificeerd kunnen worden en deze onder de Geneesmiddelenwet vallen. In deze korte blog lichten wij een paar voorbeelden toe waar niet duidelijk van is of deze onder de Opiumwet vallen, en dus niet legaal zijn, of op andere wijze wél legaal zijn! Daarnaast maakt de wet onderscheid in de volgende vijf componenten:

  • Bezit
  • Productie / bereiding
  • Verkoop
  • Export

Gebruik is dus niet strafbaar! Er is een verschil tussen lijst 1 en 2. Waar op lijst 1 harddrugs staan, staan op lijst 2 softdrugs.

Cannabinoids

Cannabinoids, ook wel cannabinoïden genoemd, worden vaak verward met cannabis. Het verschil is echter dat cannabis gedoogd is in Nederland terwijl Cannabinoids legaal zijn voor aankoop. Hoewel er overlap is in behoudende stoffen tussen de twee, zijn er ook werelden van verschil. Ze maken beide uit van de THC familie, maar dit is enkel op chemisch niveau.

Benzodiazepinen

Benzodiazepinen, ook wel benzo’s genoemd, vallen onder de Geneesmiddelenwet. Benzo’s zijn geneesmiddelen die specifiek bedoeld zijn voor DSM-5 angststoornissen, denk hierbij aan angstaanvallen en depressie. Deze middelen mogen enkel door doktoren met de juiste licenties uitgeschreven worden. Als je veel last hebt van spanning in je lichaam, lees dan hier hoe je die spanning in je lichaam kwijt kan raken!

Gerelateerd nieuws  Welke dierenverzekering is het meest prijsgunstig

Research chemicals

Research chemicals is een algemene naam voor chemicaliën die verkocht worden voor enkel onderzoeksdoeleinden. Dit kan rijken van Benzofuran tot Tryptamines. Dit zijn chemische afleidingen van producten die wél op de Opiumlijst staan, maar door het aanpassen van de stof op moleculair niveau. Zodoende kan de Opiumwet, en alle mogelijke straffen die hierbij komen kijken, omzeilt worden. Er is wel sinds 2021 een wet in de maak om bepaalde stoffen op grootschalig niveau toe te voegen aan de Opiumlijst. Tot op heden, januari ’23, is het CDA en de Christenunie nog niet gelukt om deze regeling door de eerste- en tweede kamer heen te krijgen. Het is nog niet zeker of dit in de toekomst wel zal lukken. Meer weten over het effect van drugsgebruik op social media? Lees er dan meer over in deze blog!

Recent

5 redenen waarom contentmarketing belangrijk is voor jouw marketingstrategie

4 april 2024

Lustopwekkende voedingsmiddelen: wat werkt echt?

16 februari 2024

Het vervullen van je verlangens: seksleven interessanter te maken

29 januari 2024

Wat doen anabolen met je lichaam?

26 januari 2024

De voordelen van zwemmen: een duik in een gezondere levensstijl

8 januari 2024

Meer in deze categorie

Lustopwekkende voedingsmiddelen: wat werkt echt?

|

Het vervullen van je verlangens: seksleven interessanter te maken

|

Wat doen anabolen met je lichaam?

|
,

Social media en drugsgebruik

|
© Copyright LTKMedia 2024
hello world!