Spanning in lichaam: zo raak je het kwijt

10/10/2022
|
31
cannabinoïden

De een doet onderzoek naar cannabinoïden terwijl de ander graag gaat sporten, iedereen heeft een eigen manier om spanning in hun lichaam kwijt te raken. Spanning kan komen van drukte op het werk, een probleem in je privé sfeer of simpelweg omdat je je druk maakt om iets. Stress kan er voor zorgen dat je zowel fysiek als mentaal last kan hebben. Je raakt futloos, kan misselijk of duizelig worden of krijgt misschien zelfs een burn-out. Maar maak je geen zorgen, wij beschrijven in deze blog een aantal manieren om spanning in je lichaam kwijt te raken!

Sporten

Keer op keer wordt bewezen dat sporten, en daarmee de neurotransmitters die het loslaat, enorm helpen tegen spanning en stress. De neurotransmitter endorfine die hier mee vrijkomt werkt snel en direct tegen spanning. Endorfine wordt ook wel de ‘anti-stresshormoon’ genoemd. Endorfine werkt zo snel tegen stress dat na een enkele minuut het effect al merkbaar kan zijn. Daarnaast is sporten ook goed om de fysieke effecten van spanning tegen te gaan.

Luister muziek

Muziek heeft voor veel mensen een speciale betekenis. De een associeert het met een bepaalde gebeurtenis terwijl de ander gewoon hard wil rocken. Wist je ook dat muziek er voor kan zorgen dat spanning of stress op een lager pitje komt te staan? Wanneer er naar rustige muziek wordt geluisterd reageren je hartslag en ademhaling hier indirect op. Op een gegeven moment gaat je ademhaling mee op het ritme van de muziek, ook al is dit vrij onbewust. Door deze rustige muziek gaat je lichaam een hormoon genaamd oxytocine aanmaken wat een hulpbron is voor een lager stressgehalte. Ga dus geen muziek luisteren waar het tempo ongelooflijk hoog ligt, maar geef klassieke muziek eens een kans.

Ademhalingsoefeningen

Veel mensen hebben als een gevolg van spanning of stress een verhoogde hartslag. Dit kan er voor zorgen dat de spanning of stress die zij ervaren alleen maar erger wordt, waardoor men vast komt te zitten in een vicieuze cirkel. Wij gaan jou helpen om die cirkel te verbreken en een van die manieren om dit te doen is met ademhalingsoefeningen. Zo is er het zogenaamde vier zeven acht ademhalingsconcept van Andrew Weil. De stappen zijn vrij simpel:

  • Adem vier seconden in via je neus, hou je mond gesloten tijdens deze stap
  • Hou je adem zeven seconden vast
  • Adem acht seconden lang uit via je mond
  • Begin weer opnieuw

In een minuut zou je al resultaat moeten merken. Let wel op dat het eventjes kan duren voor je gewend bent aan het lang inhouden van je adem en het langdurig uitademen. Hier moet je eenmaal even gevoel voor krijgen. Tenslotte kan het ook nog helpen om planten te plaatsen op bijvoorbeeld de werkvloer.

Als je deze blog interessant vond, kijk dan ook eens naar onze blog over de online marketing funnel. Wil je dat we over een specifiek onderwerp schrijven? Neem dan contact met ons op!

Recent

Zo wordt de prijs van metaal en ijzer bepaald

21/11/2022

Zo reinig je het interieur van de auto

16/11/2022

Opgaan voor scooter rijbewijs?

26/10/2022

Wanneer kan een baby zitten?

24/10/2022

3 tips voor een klimaat neutrale werkplek

12/10/2022

Meer in deze categorie

Zo reinig je het interieur van de auto

|

Opgaan voor scooter rijbewijs?

|

Wanneer kan een baby zitten?

|

Dit is een online marketing funnel

|
© Copyright LTKMedia 2022
hello world!