Spanning in lichaam: zo raak je het kwijt

10 oktober 2022
|
211
cannabinoïden

De een doet onderzoek naar cannabinoïden terwijl de ander graag gaat sporten, iedereen heeft een eigen manier om spanning in hun lichaam kwijt te raken. Spanning kan komen van drukte op het werk, een probleem in je privé sfeer of simpelweg omdat je je druk maakt om iets. Stress kan er voor zorgen dat je zowel fysiek als mentaal last kan hebben. Je raakt futloos, kan misselijk of duizelig worden of krijgt misschien zelfs een burn-out. Maar maak je geen zorgen, wij beschrijven in deze blog een aantal manieren om spanning in je lichaam kwijt te raken!

Sporten

Keer op keer wordt bewezen dat sporten, en daarmee de neurotransmitters die het loslaat, enorm helpen tegen spanning en stress. De neurotransmitter endorfine die hier mee vrijkomt werkt snel en direct tegen spanning. Endorfine wordt ook wel de ‘anti-stresshormoon’ genoemd. Endorfine werkt zo snel tegen stress dat na een enkele minuut het effect al merkbaar kan zijn. Daarnaast is sporten ook goed om de fysieke effecten van spanning tegen te gaan.

Luister muziek

Muziek heeft voor veel mensen een speciale betekenis. De een associeert het met een bepaalde gebeurtenis terwijl de ander gewoon hard wil rocken. Wist je ook dat muziek er voor kan zorgen dat spanning of stress op een lager pitje komt te staan? Wanneer er naar rustige muziek wordt geluisterd reageren je hartslag en ademhaling hier indirect op. Op een gegeven moment gaat je ademhaling mee op het ritme van de muziek, ook al is dit vrij onbewust. Door deze rustige muziek gaat je lichaam een hormoon genaamd oxytocine aanmaken wat een hulpbron is voor een lager stressgehalte. Ga dus geen muziek luisteren waar het tempo ongelooflijk hoog ligt, maar geef klassieke muziek eens een kans.

Gerelateerd nieuws  Vergaderen in Zuid-Limburg: ontspan door te mediteren

Ademhalingsoefeningen

Veel mensen hebben als een gevolg van spanning of stress een verhoogde hartslag. Dit kan er voor zorgen dat de spanning of stress die zij ervaren alleen maar erger wordt, waardoor men vast komt te zitten in een vicieuze cirkel. Wij gaan jou helpen om die cirkel te verbreken en een van die manieren om dit te doen is met ademhalingsoefeningen. Zo is er het zogenaamde vier zeven acht ademhalingsconcept van Andrew Weil. De stappen zijn vrij simpel:

  • Adem vier seconden in via je neus, hou je mond gesloten tijdens deze stap
  • Hou je adem zeven seconden vast
  • Adem acht seconden lang uit via je mond
  • Begin weer opnieuw

In een minuut zou je al resultaat moeten merken. Let wel op dat het eventjes kan duren voor je gewend bent aan het lang inhouden van je adem en het langdurig uitademen. Hier moet je eenmaal even gevoel voor krijgen. Tenslotte kan het ook nog helpen om planten te plaatsen op bijvoorbeeld de werkvloer.

Als je deze blog interessant vond, kijk dan ook eens naar onze blog over de online marketing funnel. Wil je dat we over een specifiek onderwerp schrijven? Neem dan contact met ons op!

Recent

Belangrijke hulpmiddelen voor accountants

26 mei 2023

Maak je huis en tuin zomerklaar

26 mei 2023

Checklist huis verkopen

22 mei 2023

Wat kun je doen tegen een verminderende eetlust?

15 mei 2023

4 tips om geld te besparen

10 mei 2023

Meer in deze categorie

Belangrijke hulpmiddelen voor accountants

|

Maak je huis en tuin zomerklaar

|

Checklist huis verkopen

|

Wat kun je doen tegen een verminderende eetlust?

|
© Copyright LTKMedia 2023
hello world!