Operator: betekenis en functie

16 februari 2023
|
52
operator

Tegenwoordig kunnen we haast niet zonder een operator en vind je er vrijwel in ieder bedrijf een. Vooral door het toegenomen gebruik van diverse technologieën. Maar wat is een operator eigenlijk? In deze blog lees je over de betekent, maar ook de functie van een operator.

Betekenis

Een operator (oftewel een bewaker) is een persoon dat verantwoordelijk is voor het bedienen, onderhouden, monitoren en controleren van machines en andere technische systemen. Het wordt in verschillende industrieën gevonden, van de voedselindustrie tot de chemische industrie, en is een veelzijdig beroep. Bijvoorbeeld een bediener bij een computergestuurde draaibank, een robot, maar ook bij een verfspuitinstallatie of kaasfabriek.

Naast het hebben van sds sheets, zijn operators net zo verantwoordelijk voor de veiligheid, productiviteit en kwaliteit van hun bedrijf. Naast het hebben operators, die zorgen voor technische veiligheid binnen een bedrijf, is psychologische veiligheid ook cruciaal op de werkvloer. Zorg intern dat jullie bespreken hoe jullie dat het beste kunnen aanpakken.

Functie van een operator

De functie van een operator is vrij divers, maar heeft altijd betrekking op machines en apparatuur. Dit houdt in dat ze verantwoordelijk zijn voor het correct instellen van processen en het oplossen van technische problemen, maar ook het verbeteren van efficiëntie. Vervolgens is het essentieel dat ze blijven communiceren met de technische teamleden (denk aan monteurs en technici) zodat alle processen naar behoren kunnen verlopen. Bij hun functie hoort ook het naleven van voorschriften, zoals de sds sheets.

Gerelateerd nieuws  Zo wordt de prijs van metaal en ijzer bepaald

Verder is het van belang dat ze technische problemen kunnen oplossen. Dus dat ze weten hoe ze aanpassingen moeten maken in de technische systemen ten behoeven van de efficiëntie van het bedrijf. Ze moeten de systemen onderhouden en controleren, waardoor ze in staan zijn om problemen snel op te lossen.

Tot slot moet een operator een goede werkhouding kunnen handhaven. Je moet zowel een teamplayer als een solo player kunnen zijn. Zelfstandig werk je aan het naleven van de veiligheidsregels en het adequaat laten functioneren van de machines en apparaten. Maar ook moet je alles kunnen communiceren met je team, zowel technische als niet technische teamleden. Alleen samen kunnen jullie de problemen aanpakken en oplossen.   Uiteindelijk komt het erop neer dat je technisch onderlegd moet zijn, wil je te werk gaan als een operator. Het is ideaal als je affiniteit hebt met software en machines. Ook moet je kritisch zijn en kunnen samenwerken. Daarnaast kan je bij vrijwel iedere industrie terecht.

Recent

Manieren om duurzaam te investeren

10 maart 2023

Een weekend yoga in Limburg

9 maart 2023

Inschrijving bij een koopwoning? Dat doe je zo;

8 maart 2023

Kenmerken van een duurzaam gebouwd huis

27 februari 2023

Gietvloer in de garage? Doe het zelf!

15 februari 2023

Meer in deze categorie

© Copyright LTKMedia 2023
hello world!