Het belang van psychologische veiligheid op de werkvloer

24 januari 2023
|
183

Psychologische veiligheid houdt in dat het gevoel van vertrouwen en veiligheid van werknemers goed is. Werknemers ervaren vertrouwen en veiligheid op de werkvloer, wanneer ze zich vrij voelen om hun meningen, ideeën en zorgen te uiten zonder angst voor afwijzing. Psychologische vrijheid houdt in dat werknemers zich geaccepteerd en gewaardeerd voelen. Bovendien is het handelen met respect van leidinggevenden en collega’s een belangrijk aspect. Wat precies het belang van psychologische veiligheid op de werkvloer is, lees je in deze blog.

Waarom is psychologische vrijheid zo belangrijk?

Psychologische vrijheid is belangrijk om een aantal redenen. Het is belangrijk dat personeel zich veilig en vertrouwd moet kunnen voelen op de werkvloer. Respectvol omgaan met werknemers is heel belangrijk. Er moet een goede sfeer hangen op de werkvloer. Anders kunnen er allemaal negatieve effecten optreden. Door het vertrouwen en de veiligheid te waarborgen op de werkvloer, kan iedereen zich op het gemak voelen. Hierdoor zijn de spanningen laag.

Geen psychologische vrijheid? Wat zijn de gevolgen?

Psychologische vrijheid draait om het vertrouwen en gevoel van veiligheid van werknemers op de werkvloer. Op het moment dat dit gevoel van vertrouwen en veiligheid niet wordt ervaren, kunnen er speciale spanningen ontstaan. Bovendien kan dit zelfs leiden tot ernstige problemen voor werknemers en organisaties. Werknemers kunnen zich door de spanningen gestrest, angstig, gedemotiveerd of depressief voelen. Al deze negatieve effecten kunnen leiden tot een verlaging van de productiviteit. Ook kunnen er andere negatieve effecten ontstaan zoals ziekteverzuim en een burn-out. Al deze effecten hebben een negatieve invloed op de organisatie. Uiteindelijk kan het zo zijn dat de uitloop binnen een bedrijf extreem vergroot.

Gerelateerd nieuws  Gietvloer in de garage? Doe het zelf!

Hoe kan een organisatie psychologische vrijheid waarborgen?

Er zijn verschillende manieren hoe een organisatie psychologische vrijheid kan waarborgen. Zo kan een organisatie zorgen voor een open en eerlijke communicatiecultuur. Een organisatie kan dit realiseren door werknemers hun eerlijke mening te laten geven. Of wat dacht je van de respectcultuur promoten. Laat zien dat iedereen met respect met elkaar moet omgaan. Dit kun je doen met een standard operating procedure (SOP). Zorg ook voor duidelijke straffen als dit niet gebeurd. Als laatste kan een bedrijf professionele ondersteuning aanbieden. Deze professionele hulp kan ervoor zorgen dat de spanningen binnen de organisatie worden verlaagd.

In deze blog is het belang van psychologische veiligheid op de werkvloer beschreven. Heb je deze blog gelezen en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “Wat kun je doen om je haar in model te houden?“ of “Alles over de Opiumwet

Recent

Mediagebouwen als monumentale panden

26 september 2023

5 Tips voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen

25 september 2023

Hoe breng je cat eye nagels aan?

18 september 2023

5 tips voor de verkoop van een woning

28 augustus 2023

Nederland festivalland: de beste festivals en DJ's op een rijtje

22 augustus 2023

Meer in deze categorie

5 Tips voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen

|
,

Eerste hulp bij muggen

|

De uitvinder van de mobiele telefoon

|
,

Verhuizen naar het buitenland: hier moet je aan denken

|
© Copyright LTKMedia 2023
hello world!