Vloer schuren? Deze 3 tips helpen je!

6 februari 2023
|
209
houten vloer

Houten vloeren zien we terug zien in de trendy interieurs. Of je kiest voor een vintage stijl of toch liever een industriële woonstijl, de houten vloer blijft onmisbaar. Al jarenlang ben je helemaal weg van de houten vloer, maar nu is het moment aangebroken dat de handen uit de mouwen moeten worden gestoken. Er zijn slijtplekken, krassen en andere oneffenheden die je liever niet wilt zien. Hoe zorg jij ervoor dat je de levensduur van de vloer verlengd? Lees verder om erachter te komen hoe jij de vloer kunt schuren.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je ziet dat de houten vloer steeds meer de authentieke uitstraling verliest. Je bent liever op tijd, dan dat je straks de hele vloer moet gaan vervangen. Allereerst is het goed om te controleren of jouw vloer geschuurd kan worden; dat kan namelijk niet met iedere vloer. Laminaatvloeren zijn hier een voorbeeld van. Het kan wel met massieve plank, bourgogne, tapis, multiplank, lamelparket en duoplank. Merk je dat de schade toch te groot is en ben je toe aan iets nieuws? Laat dan de houten vloer egaliseren, zodat je vervolgens vloerbedekking (denk aan PVC, marmoleum en vinyl) kunt plaatsen. Wanneer je het door een specialist laat doen, weet je zeker dat de kleinste oneffenheden onzichtbaar zullen zijn.

De vloer schuren

Nu je voor ogen hebt hoe je jouw vloer wilt hebben, is het tijd voor het echte werk. Om zelf je houten vloer te schuren, is het handig om bepaalde stappen te kunnen volgen. Natuurlijk zorg je er eerst voor dat de ruimte helemaal leeg is. Ook controleer je of er uitstekende spijkers zijn, die vervolgens vervangt, verder de vloer inslaat of verwijdert. Wanneer de vloer schoon is, schuur je de houten vloer met een parketschuurmachine met grof schuurlinnen. De parketschuurmachine beweeg je in een schuine baan over de vloer, steeds weer in dezelfde richting. Daarna volgt de tweede schuurbeurt. Tijdens deze schuurbeurt, gebruik je een middel grof schuurlinnen voor de houten vloer waarmee je in de lengterichting schuurt. De derde en vierde keer herhaal je het schuren van de vloer in lengterichting, maar dan met nog fijnere schuurlinnen.

Gerelateerd nieuws  Overwaarde van het huis investeren

Als er delen zijn waar je niet met de schuurmachine bij komt, gebruik je een handschuurmachine zodat ook die delen van de vloer geschuurd worden. Het schoonmaken kan beginnen: de vloer kan gestofzuigd en gedweild worden.

Tips om een vloer te schuren

  1. Schuur van grof naar fijn. Neem de tijd, de vloer zal in een aantal fasen geschuurd moeten worden. Iedere vloer is anders.
  2. Stop pas wanneer de hele vloer gelijk geschuurd is. Is een gedeelte te veel beschadigd? Bedenk dan of het vervangen of egaliseren van de vloer niet een betere oplossing is.
  3. Zijn er naden in de vloer? Vul deze met schuurmengsel of poriënvuller.

Vond je deze blog nou interessant? Lees dan zeker onze blog over de voor- en nadelen van je huis isoleren.

Recent

Lustopwekkende voedingsmiddelen: wat werkt echt?

16 februari 2024

Het vervullen van je verlangens: seksleven interessanter te maken

29 januari 2024

Wat doen anabolen met je lichaam?

26 januari 2024

De voordelen van zwemmen: een duik in een gezondere levensstijl

8 januari 2024

Social media en drugsgebruik

5 januari 2024

Meer in deze categorie

Lustopwekkende voedingsmiddelen: wat werkt echt?

|

Het vervullen van je verlangens: seksleven interessanter te maken

|

Social media en drugsgebruik

|

Hoe organiseer je het beste personeelsuitje?

|
© Copyright LTKMedia 2024
hello world!