Korte- en lange termijn gevolgen van werken met gevaarlijke stoffen

24 april 2023
|
198
werkplekinstructiekaart

Werken met gevaarlijke stoffen kan vele risico's voor de gezondheid van werknemers met zich meebrengen, zowel op korte als op lange termijn. Van irritatie van de ogen, neus, keel en huid tot het ontwikkelen van chronische ziekten en blijvende schade aan het lichaam, de gevolgen van het werken met gevaarlijke stoffen zijn ernstig en kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid en zelfs overlijden. In deze blog zullen we de korte- en lange termijn gevolgen van het werken met gevaarlijke stoffen bespreken .

Korte termijn

Het werken met gevaarlijke stoffen kan op de korte termijn verschillende gezondheidsrisico's met zich meebrengen, zoals irritatie van de ogen, neus, keel en huid, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en kortademigheid. Deze symptomen kunnen variëren afhankelijk van het type stof waarmee wordt gewerkt en de manier waarop deze wordt gebruikt.

Lange termijn klachten

In Nederland werken ongeveer 1 miljoen mensen met gevaarlijke stoffen. Ongeveer 1 op de 6 mensen loopt het risico om hierdoor ziek te worden. Jaarlijks sterven ongeveer 4000 (oud) medewerkers door de gevolgen van gevaarlijke stoffen. Vaak gaat het hier om de gevolgen van een lange blootstelling aan gevaarlijke stoffen, waarvan er op korte termijn geen klachten komen, maar op lange termijn wel verschillende ziektes ontstaan. Een nog groter aantal wordt hier ziek van, maar sterft niet aan de gevolgen.

Heel veel gevaarlijke stoffen zijn onzichtbaar, maar de stofdeeltjes komen wel in je longen terecht. Hierdoor kun je allemaal verschillende aandoeningen krijgen op lange termijn. Op het moment heb je misschien nergens last van, maar als je vaker in contact bent met bepaalde stoffen kan dit op de lange termijn leiden tot ziektes zoals COPD, longfibrose of zelf tot kanker.

Gerelateerd nieuws  Eerste hulp bij muggen

Maatregelen die werkgevers moeten nemen

Werkgevers hebben ook de verantwoordelijkheid om hun werknemers te beschermen tegen de gevaren van gevaarlijke stoffen. Dit omvat het verstrekken van de nodige veiligheidsmaatregelen en -voorzieningen, het bieden van training en instructie aan werknemers en het naleven van de geldende regelgeving op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk.

Werkgevers moeten zorgen voor de juiste beschermingsmiddelen en opleiding voor de werknemers. Elke medewerker moet weten wat het gevaar is van elke stof en hoe ze er het beste mee om kunnen gaan. Een werkplekinstructiekaart helpt hier heel erg bij. Een werkplekinstructiekaart zorgt ervoor dat medewerkers een duidelijk overzicht hebben welke stoffen op de werkvloer aanwezig zijn en hoe ermee om gegaan moet worden.

In het kort

In het kort kunnen de gevolgen van werken met gevaarlijke stoffen op de korte termijn irritatie van de ogen, neus, keel en huid, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en kortademigheid omvatten. Op de lange termijn kan blootstelling aan gevaarlijke stoffen leiden tot chronische ziekten en blijvende schade aan het lichaam. Het is daarom belangrijk dat werknemers en werkgevers zich bewust zijn van de risico's en de nodige maatregelen nemen om de gezondheid te beschermen.

Wil jij weten hoe de prijs van ijzer bepaald wordt? Lees dan nu onze blog hierover!

Recent

5 redenen waarom contentmarketing belangrijk is voor jouw marketingstrategie

4 april 2024

Lustopwekkende voedingsmiddelen: wat werkt echt?

16 februari 2024

Het vervullen van je verlangens: seksleven interessanter te maken

29 januari 2024

Wat doen anabolen met je lichaam?

26 januari 2024

De voordelen van zwemmen: een duik in een gezondere levensstijl

8 januari 2024

Meer in deze categorie

Lustopwekkende voedingsmiddelen: wat werkt echt?

|

Het vervullen van je verlangens: seksleven interessanter te maken

|

Social media en drugsgebruik

|

Hoe organiseer je het beste personeelsuitje?

|
© Copyright LTKMedia 2024
hello world!