Zo kleedden ze zich in de jaren 20

19 september 2022
|
93
jaren 20 mode

In de jaren 20 begon mode voor het eerst als onderscheidend middel op te komen. Mensen in de 20’s, vooral vrouwen, waren er klaar mee om zich te moeten houden aan de regels die hun opgelegd werden door de maatschappij. De economie was booming, de oorlog was voorbij en de drang naar luxe bleef maar stijgen.

Vrouwen gingen van geforceerd gedoogd naar uitdagend en vrouwelijk, ook wel de reform-mode genoemd. De tijd van enkelrokken was voorbij. Wil je meer weten over modetrends in de jaren 20? Lees dan hieronder verder.

Jurken in de jaren 20

Zoals we hierboven al zeiden, enkelrokken waren passé. Jurken zoals de flapperdress vonden hun faam in het danscircuit. Vrouwen die dit droegen werden ‘Flappergirls’ genoemd. Dit stamt uit de droogleggingsperiode in Amerika. Deze jurken waren ideaal voor nieuwe hippe dansstijlen zoals de Charleston en de Lindy Hop. Deze dansen waren te intensief en bewegelijk om met lange rokken gedanst te worden. De bravoure van deze jurken vertaalde zich ook naar het avondleven. Het was ongekend dat mannen de benen van vrouwen konden zien. Toch wilden vrouwen hun eigen weg gaan trekken en liepen ze met ontblootte benen over straat. Zelfs vrouwen die niet met blote benen wilden rondlopen droegen de nieuwe huidkleurige panty’s.

Hoeden, hoe dan?

Zowel mannen als vrouwen maakte volop gebruik van het onderscheidende vermogen van een hoed in de jaren 20. Voor mannen waren de gleufhoeden en de caps razend populair. Sommige trends waren verschillend per land. Zo was in Engeland de flat cap helemaal in, terwijl in Amerika de Fedora op kwam. Ook vilten hoeden werden door veel mensen gedragen als betaalbare optie.

Gerelateerd nieuws  Wat kun je doen om je haar in model te houden?

Vrouwen daarentegen droegen minder robuuste hoeden. Denk hierbij aan cloche hoeden voor alledaagse gelegenheden. Werd het wat deftiger, dan werd al gauw de Kentucky Derby hoed uit de kast gehaald in de meest felle kleuren.

Pakken wat je pakken kan

Pakken waren in de jaren 20 een van de weinige modestukken die overgenomen werden uit het decennia ervoor. Hoewel pakken uit de 10’s veelal saaie pakken waren, was dit in de roaring 20’s zeker niet het geval. Maatwerk was het énige werk. Stijl was, net zoals bij de vrouwen, iets wat hoog in het vaandel stond. Italiaanse pakken maakte hun opleving buiten Italië en iedereen wilde een pak waar geen enkel steekje uitstak. Droeg jij een pak die te lang of te kort was? Dan viel je al buiten de boot. Deze pakken werden gecombineerd met de eerdergenoemde fedoras en wouden nog wel eens kleuren hebben die ongebruikelijk waren voor die tijd. Denk aan bordeauxrood of olijfgroen, nu is dit normaal maar voor de jaren 20 was dit revolutionair.

Heb jij nog wensen over wat voor soort artikelen je graag zou zijn op LKTmedia? Laat ons dat dan weten via het contactformulier!

Recent

Vloer schuren? Deze 3 tips helpen je!

6 februari 2023

Leuk om te doen: raften in de Ardennen

3 februari 2023

Omzet verhogen; zo doe je dat!

3 februari 2023

Spiergel, een essentieel product voor atleten en fitnessbeoefenaars

2 februari 2023

Het belang van psychologische veiligheid op de werkvloer

24 januari 2023

Meer in deze categorie

Wat kun je doen om je haar in model te houden?

|
,

Deelauto wordt steeds populairder

|

Wat zijn macronutriënten?

|

Alles over de Opiumwet

|
,
© Copyright LTKMedia 2023
hello world!