Gietvloer in de garage? Doe het zelf!

15 februari 2023
|
276
veerringen

De gietvloer is een moderne afwerkvloer. De vloer kan gegoten aangebracht worden en zijn meestal beschikbaar in de vorm van 2 tot ongeveer 6 centimeter. Het leggen van een gietvloer lijkt niet zo makkelijk en hier worden dan ook vaak bedrijven voor ingehuurd, maar door je goed voor te bereiden en de juiste materialen in huis te halen kun je het helemaal zelf doen. Je hebt andere spullen nodig dan moeren en veerringen, maar een paar ingrediëten komen van pas bij het leggen van een gietvloer. In deze blog lees je hoe je thuis zelf een gietvloer kunt leggen.

Stap 1: De voorbereiding

Voordat je begint zijn er een aantal belangrijke stappen die doorlopen moeten worden om het proces tot een succes te maken. Uiteraard is het belangrijk om te weten hoeveel gietvloer je precies nodig hebt en dit moet je dan ook berekenen. Gemiddeld ligt het gebruik op ongeveer 3kg/m2 . Je moet er verder voor zorgen dat je alle benodigde spullen in huis haalt. Dit zijn niet de traditionele verbouwingsspullen zoals moeren, bouten en veerringen, maar met name de ingrediënten voor de vloer zelf.

Vervolgens zul je de ondergrond moeten voorbereiden. Let op, dit is niet hetzelfde als bijvoorbeeld een vloer schuren. Het is de bedoeling om de gietvloer op een ondergrond te gieten die zo vlak mogelijk is. Verwijder dus al het stof of andere materialen die de hechting van de gietvloer kunnen beïnvloeden. Maak de vloer goed schoon met ammoniak verdund met water zodat het klaar is om te gieten. Het is ook nog belangrijk dat alle gaten en scheuren gedicht worden, omdat de gietvloer tijdens het proces een beetje zal krimpen. Zorg er verder voor dat de temperatuur in de kamer niet te koud of te warm is, idealiter is het minimaal twaalf graden en maximaal vijfentwintig graden in de kamer. Het kan overigens geen kwaad om een gietvloer over een vloerverwarming heen te leggen, zolang die maar ingesteld staat op een temperatuur onder de veertig graden.

Gerelateerd nieuws  4 tips om geld te besparen

Stap 2: De primer

De primer wordt aangebracht met als doel de hechting tussen de ondergrond en de gietvloer te verbeteren. Het is essentieel om de levensduur van de gietvloer te verlengen en het risico op loslaten of scheuren van de gietvloer te verminderen. Er zijn verschillende soorten primer voor verschillende ondergronden. Doe hier dus onderzoek naar en zorg ervoor dat je de juiste soort primer kiest voor jouw ondergrond. De primer heeft ongeveer 24 uur nodig om uit te harden.

Stap 3: De gietvloer

Hier kan het gieten dan toch echt gaan beginnen. Controleer voordat je dit doet altijd of je de juiste hoeveelheden en kleur hebt ontvangen zodat je achteraf niet met een verkeerde of onvolledige vloer zit. De gietvloer bestaat uit drie delen: de basis, de verharder en pigment. Meng eerst de pigment met de basis en voeg hierna pas de verharder toe. Meng alles goed door elkaar en neem hier de tijd voor, dit is cruciaal. Vervolgens kun je beginnen met gieten!

Zodra je de hele vloer behandeld hebt moet je even wachten. De vloer is klaar om op te lopen na ongeveer 18 uur en na 24 uur ga je verder naar de afwerking.

Stap 4: De afwerking

Tot slot ga je de vloer afwerken. Dit doe je met een zijdeglans coating. Hierdoor zal de vloer worden beschermd, kras vast zijn en een mooie glanzende uitstraling krijgen. Na het aanbrengen van deze glanzende laag is het belangrijk om alles goed te laten drogen. Na ongeveer twee dagen is het mogelijk om op de vloer te lopen en na ongeveer een week is de vloer op volledige sterkte.

Recent

Hoe bepaal ik mijn budget voor een bruidsjurk?

20 juli 2024

Voertuigreclame: een krachtig instrument voor lokale marketing

4 juli 2024

Hoe verpakkingen bijdragen aan de merkidentiteit

28 mei 2024

5 redenen waarom contentmarketing belangrijk is voor jouw marketingstrategie

4 april 2024

Lustopwekkende voedingsmiddelen: wat werkt echt?

16 februari 2024

Meer in deze categorie

Voertuigreclame: een krachtig instrument voor lokale marketing

|

Lustopwekkende voedingsmiddelen: wat werkt echt?

|

Het vervullen van je verlangens: seksleven interessanter te maken

|

Social media en drugsgebruik

|
© Copyright LTKMedia 2024
hello world!