Dingen die je wilt weten over de blockchain!
De blockchain, voor de ene persoon een bekend begrip en voor de ander klinkt het als een ketting gemaakt van blokjes. Hoewel deze personen niet compleet incorrect zijn, is dit niet waar de blockchain daadwerkelijk voor staat. Hoewel de blockchain sinds pak en beet 2008 bestaat, is er de laatste jaren pas meer bekendheid ontstaan. Dit komt door de gemeenschappelijke stijging in populariteit van zowel de blockchain als cryptocurrencies. In deze blog vertellen we je een paar dingen die je wilt weten over de blockchain!
Wat is de blockchain?
De blockchain is, vrij letterlijk, een keten van blokken die fungeren als een database. Elk blokje staat voor een transactie die in het verleden is goedgekeurd. Wanneer nieuwe transacties voltooid worden binnen zo’n ketting, ofwel blockchain, dan komt er weer een blokje bij. Zo vult een blockchain zichzelf constant aan met nieuwe schakels om informatie veilig te stellen. Een blockchain is volkomen gebruikersafhankelijk, hierdoor zijn sommige blockchains sterker dan anderen door het aantal gebruikers. Mocht een blok wegvallen, om wat voor reden dan ook, wordt het gat aan informatie opgevangen door andere aanwezige blokken. Het is een gedecentraliseerd platform, wat betekent dat alle informatie niet opgeslagen is op een enkele plek. Volgens vele is dit ook het grote voordeel van de blockchain, het voorkomt machtsmisbruik en fraude tot bepaalde hoogten.
Daarnaast is de encryptie van blockchain vrijwel ongeëvenaard binnen betaalmethoden. Deze vorm van veiligheid trekt veel mensen richting blockchain, vooral in het tijdperk van data minen. Steeds meer partijen proberen aan gebruikers data te komen, blockchain helpt dit tegen te gaan.
Mogelijke nadelen blockchain
Een van de grootste voordelen is tevens een van de grootste nadelen, namelijk het gebrek aan een controlerende partij. Hoewel deze vraag naar geen overheersende partij de reden is dat de blockchain is gestart, zorgt dit voor een natuurlijke terughoudendheid onder niet-gebruikers. Het is vaak lastig voor de individu om deel uit te maken van een blockchain als daadwerkelijke schakel, iets wat voor een secuur gevoel zorgt, doordat deze posities veelal door grotere derde partijen geclaimd wordt. De reden hier voor is dat deze partijen doorgaans beschikken over zowel een constante internetverbinding, ongelooflijk veel stroom en een server met meer opslagruimte dan een normaal huishouden heeft.
Vind je de blockchain interessant? Wil je meer lezen? Er zijn hier gespecialiseerde platformen voor, hier is bijvoorbeeld een artikel met boeken over de blockchain!