Snurken: hoe komt het en wat kun je ertegen doen?

3 april 2023
|
282

Het is eindelijk bedtijd na een lange werkdag en je gaat je klaarmaken om te gaan slapen. Je partner ligt al in bed dus je let erop dat je niet teveel geluid maakt, want anders maak je hem wakker. Eindelijk lig je lekker in bed en wil je net gaan slapen, maar dan begint je partner mega hard te snurken… Daar gaat je nachtrust denk je bij jezelf. Of toch niet? Want hoe kan het dat iemand snurkt en wat kun je er tegen doen? Wij leggen het je uit!

Wat is snurken precies?

Iedereen weet dat snurken zagende of brommende geluiden zijn die worden gemaakt als iemand slaapt. Maar wat is snurken nou precies? Snurken ontstaat wanneer er minder ruimte is in je neus of keel. Als je inademt gaat je lucht door je neus, keel en luchtpijp naar de longen. Aan het begin van de luchtpijn zitten je stembanden. Dus als er door je neus of keel minder ruimte is, gaat de lucht er sneller doorheen waardoor er snurkgeluiden ontstaan. De geluiden van snurken kunnen variëren in geluid, want er kan hard en zacht gesnurkt worden.

Hoe kan het dat iemand snurkt?

Er zijn verschillende oorzaken dat iemand snurkt. Het kan ook zijn dat het een combinatie is van verschillende oorzaken samen:

  • Je slaapt op je rug
  • Je hebt verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong (kan ontstaan door o.a. alcohol, slaapmiddelen en ouder worden)
  • Je rookt waardoor het kan zijn dat je keel geïrriteerd is
  • Je hebt een verstopte of vernauwende neus door bijvoorbeeld verkoudheid
  • Je  hebt overgewicht
  • Je hebt grotere keel-amandelen dan normaal (dit kan zijn door een keelontsteking)
Gerelateerd nieuws  Hoe schoonmaken een positieve werking heeft op jouw mentale staat

Wat kun je ertegen doen?

Het snurken kan in sommige gevallen worden voorkomen, zoals het stoppen met roken, minder alcohol drinken of afvallen zodat je minder overgewicht hebt. Deze gedragsveranderingen kun je aanpakken door middel van de matrix methode. Daarnaast kun je jezelf ook aanleren om op je buik of zij te slapen in plaats van op je rug. Heb je grotere keel-amandelen dan is het aan te raden om even langs de huisarts te gaan om te kijken of je een keelontsteking hebt.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook eens over een weekend yoga in Limburg of wat kun je doen tegen een verminderende eetlust.

Recent

5 redenen waarom contentmarketing belangrijk is voor jouw marketingstrategie

4 april 2024

Lustopwekkende voedingsmiddelen: wat werkt echt?

16 februari 2024

Het vervullen van je verlangens: seksleven interessanter te maken

29 januari 2024

Wat doen anabolen met je lichaam?

26 januari 2024

De voordelen van zwemmen: een duik in een gezondere levensstijl

8 januari 2024

Meer in deze categorie

Wat doen anabolen met je lichaam?

|
,

Skin care mythes ontkracht: alles over huidverzorging

|

Tips om gezond oud te worden

|

Slimme verpakkingsmiddelen voor huis en tuinartikelen

|
,
© Copyright LTKMedia 2024
hello world!