Inschrijving bij een koopwoning? Dat doe je zo;
Ben je op zoek naar een koopwoning? Dat kan in deze huidige tijd best een lastige opgave zijn. Vooral in de populairdere steden is er veel concurrentie en kan het een grote uitdaging zijn om überhaupt een bod uit te brengen. Echter, er is een manier om je kans op het kopen van een huis te vergroten en dat is een huis kopen op inschrijving. In onderstaande tekst bespreken we wat het precies inhoudt en hoe een huis kopen op inschrijving je kans kan verhogen op een woning.
Hoe werkt een inschrijving bij een koopwoning?
Een inschrijving bij een koopwoning aanvragen betekent dat je jezelf aanmeldt voor de mogelijkheid tot het kopen van een woning. Het is een vaak voorkomend concept bij nieuwbouwprojecten, omdat hier meerdere huizen in één keer op de markt vrij komen. Wanneer je aan een inschrijving voor een huis kopen voldoet, word je als eerst op de hoogte gesteld van het project en krijg je als eerste de mogelijkheid om een bod uit te brengen op het huis.
Nadat je ingeschreven bent, begint het selectieproces. Staan er bijvoorbeeld 50 huizen te koop, maar zijn er 100 mensen die zich ingeschreven hebben? Dan volgt er een selecte tussen de mensen die in aanmerking komen voor het uitbrengen van een bod. Dit kan gedaan hebben op basis van loon en/of eerdere ervaringen of er wordt een loting gedaan. Ben je één van de gelukkige en mag je een bod uitbrengen? Dan heb je hier meestal maar enkele dagen de tijd voor en vaak is dit zonder ontbindende voorwaarden. Dit betekent dat je het huis daadwerkelijk dient te kopen wanneer je bod wordt geaccepteerd, je kunt dan niet meer terug.
De voorwaarden voor een inschrijving bij een koopwoning
Wil je graag een inschrijving doen bij een koopwoning? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je dient te voldoen als je jezelf wil inschrijven voor een koopwoning. Vaak dien je een bepaalde leeftijd te hebben, een bepaald minimuminkomen te verdienen en zo nu en dan dien je al in de regio te wonen. Deze voorwaarden verschillen echter per project, dus controleer vooraf goed wat de voorwaarden zijn en of je eraan voldoet.
De meeste inschrijvingen worden online voldaan, hierbij wordt ook om een inschrijfbedrag gevraagd. Dit inschrijfbedrag kan variëren van 100 euro tot 1000euro.
Hoe verhoog je de kansen met een inschrijving bij een koopwoning?
We hebben net al de voornaamste voordelen van het inschrijven besproken, maar hieronder bespreken we nog kort hoe het inschrijven bij een koopwoning je kansen vergroot.
Iedereen heeft een gelijke kans
De verkoper van de woning of nieuwbouw mag bij een inschrijving geen contact opnemen met de potentiële kopers om zo te onderhandelen. Wanneer een verkoper kiest voor inschrijving, kiest hij ervoor om iedereen een gelijke kans te geven bij het bieden. Uit de uitgebrachte biedingen mag hij of zij een keuze maken.
Er zijn geen overbiedingen
Tegenwoordig zie je overal maar overbiedingen gebeuren door mensen die graag een huis willen kopen. Wanneer je gaat voor een inschrijving op bijvoorbeeld een nieuwbouwproject hoef je dit meestal niet te doen. Dit biedt mensen die weinig spaargeld hebben of nog een starter zijn grotere kansen. Met een nieuwbouwhuis heb je namelijk nog vaak de kans dat je een huis voor een schappelijke prijs krijgt.
Vooraf je hypotheek helder hebben
Het is belangrijk om vooraf aan je inschrijving bij een koopwoning helder te hebben wat het bedrag is dat je zou kunnen betalen voor een woning. Check hierom vooraf bij je bank wat jouw maximale hypotheek bedraagt.
Schrijf je op tijd in
Heb je een nieuwbouwproject op het oog, dan is het belangrijk om je hier zo snel als mogelijk bij in te schrijven. Vaak is het namelijk zo dat wanneer er een periode is om je in te schrijven dat degene die het eerst komt ook als eerst maalt. Ben je te laat? Dan kan het zo zijn dat de woning al vergeven is aan een ander. Ben je wel geïnteresseerd in er vroeg bij zijn als het gaat om een woning kopen? Makelaars hebben zo nu en dan ook woningen op een lijst voor stille verkoop staan. Meer lezen over stille verkoop doe je hier.
Zet een realistisch bod neer
Een goede manier om je kansen te vergroten is door middel van het neerzetten van een goed bod. Doe hierbij goed onderzoek naar de marktwaarde bam de woning en hou rekening met eventuele gebreken of noodzakelijke reparaties. Bied je te laag, dan kan dit afgewezen worden. Bied je te hoog, dan kan je dit in financiële problemen brengen.
Wil je meer informatie over koopwoningen en duurzaamheid? Lees dan deze blog over de kenmerken van een duurzaam gebouwd huis of hoe je het beste wooninspiratie kunt opdoen.